Meerderheid voor nieuw donorsysteem

Een meerderheid (61 procent) van de Nederlanders is voorstander van het invoeren van een systeem waarbij mensen automatisch als orgaandonor worden geregistreerd.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.783 leden van hun Opiniepanel. Om het aantal orgaandonoren te doen toenemen diende D66 een initiatiefwetsvoorstel in om ons systeem te wijzigen in een 'actief donorregistratiesysteem'. In dit systeem wordt iedereen die zich na herhaalde oproepen niet laat registreren in het donorregister, automatisch als donor geregistreerd, het opt-out systeem. Een kwart van de mensen die nu niet geregistreerd staan in het donorregister, geeft aan dan wel donor te zullen worden.

Financiële prikkel
Er zijn ook andere maatregelen denkbaar om het donorentekort op te lossen, zoals een financiële beloning voor mensen die zich als orgaandonor registreren. Veel mensen vinden dit naar orgaanhandel rieken: slechts 11 procent vindt het een goed plan. Wel vinden veel ondervraagden (44 procent) dat geregistreerde donoren voorrang moeten krijgen als zij een orgaan nodig hebben.

Onwetendheid
Er is veel onwetendheid over donorregistratie. Vier op de tien ondervraagden die geen donorformulier hebben ingevuld, weten niet dat zij kunnen vastleggen dat ze geen organen willen afstaan. Ook weet de helft niet dat hun nabestaanden moeten beslissen als zij zelf hun keuze niet registreren.

Slechts vier op de tien ondervraagden vinden dat iedereen evenveel recht heeft op een donororgaan. Veel ondervraagden vinden dat mensen die harddrugs gebruiken, veel drinken of roken er minder recht op hebben.

Bron: nu.nl

Like, deel en praat mee over dit onderwerp:

Rubriek: Food > Food Datum: 20-10-2014

Vorige pagina

Aanmelden nieuwsbrief

Mijn Total Wellness

Heeft u nog geen account? Klik dan hier

Nieuwsbrief met laatste nieuws en trends ontvangen?

Laat uw e-mailadres hier achter

Copyright © Total Wellness. Alle rechten voorbehouden. Website door Indigio